Türkiye’nin Ilk Isletim Sistemi Pardus

   Türkiyenin ilk işletim sistemi olması ve bugünlerde duyurduğu son sürümüyle gazetelere konu olup gündem oluşturması sebebiyle Pardus ilgimi çekti.Pardüs TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir.Tübitak başta başlı başına bir işletim sistemi oluşturma fikri yerine GNU/Linux dağıtımı olan bir işletim sistemi oluşturmayı amaçlıyordu.Ancak daha sonra Pardus’un rağbet görmesi ve özellikle devlet kurumlarında kullanılmasıyla popülerleşmesinden dolayı daha özel bir şekilde tasarlanmaya başlanmıştır.
Bana biraz ilginç gelen Pardus’un tarihçesinden bahsedecek olursam;İlk olarak TUBİTAK mevcut işletim sistemlerini inceleyip daha sonra uygun görülen işletim şistemlerini bir nebze özelleştirerek bir işletim sistemi ortaya çıkarmayı amaçlamıştır.Hem açık kaynak yazılım olması hem de işletim sisteminin kullanılırlığı ve çalışma felsefesinden dolayı Linux işletim Sisteminde karar kılındı.2003 yılının büyük bölümünü araştırma ve incelemeye ayıran Tübitak 2003 yılı sonbaharında,Linux temelli ve açık kaynak bir işletim sistemi oluşturulmasına karar verildi.
2004 yılında projede çalışacak ekibin de belirlenmesiyle projeye start verilmiş oldu.Tübitak tarafından oluşturulacak olan olan Pardus işletim Sistemi ulusal kurumlarda kullanılacağı için de bu çalışmayı gerçekleştirecek ekip titizlikle seçilerek biraraya getirilmişler. Pardus hakkında değerlendirmeler içeren Proje Ana sözleşmesinde Pardus’un amacı: “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olmasına, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamasına” karar verilmiştir şeklinde bir açıklama yapılmıştır.
26 Aralık 2005’te Pardus’un ilk kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0, ağ üzerinden yayımlanmaya başlandı. Daha sonraki süreçte yeni sürümlerle ilerleyen Pardüs 2011 yılındakı yeniden yapılanma çalışmaları kararı neticesinde tüm yönetici ve geliştirici ekip projeden ayrılmıştır. 2012’ye kadar olan süreçte proje geçici bir kurula devredilmiş ancak proje üzerinde güncelleme ve bakımlarının yapılmaması projenin durdurulduğu dedikodularına yol açmış.Bir nevi 2011 Pardus için fetret devri sayılabilir.
Geçici yönetim projenin yeniden hayata geçirilebilmesi için çalıştay düzenleyip bu çalıştayda çalışmalarını takini yapacak bir kurul oluşturmuşlardır.Tübitak, çalışmaları gerçekleştirmek için 12 adet geliştiriciyi Pardus üzerinde çalışmak üzere işe almıştır.Burada beni şaşırtan birşey bu 12 çalışandan sadece 3’ünün isminin açıklandığı diğer çalışanlarını isimlerinin gizlenmesini istemeleri.Bunun nedeni olarak ise sosyal medyadan gelebilecek hoş olmayan tepkilerle karşılaşmaları olarak gösterilmiş.Sosyal medyanın üzerimizdeki etkileri işte ! ( Bi sonraki yazını konusu olsun bari.. )
   Pardusun gündeme oturmasındaki asıl sebebe gelecek olursam iki gün önce(25.03.2013) kullanıma sunduğu yeni sürümü.Apple’ın bile ilgisini çekmeyi başaran FATİH projesinde şu an için 85 bin akıllı tahtada kullanılan sistem,projenin tüm ülkeye yayılmasıyla beraber daha çok popülerve kullanılmış olacak.Üstelik tek kullanım alanı Fatih projesindeki Akıllı tahtalarda değil.Pardus kullanan kurumlar arasında Dişişleri Bakanlığı,Emniyet teşkilatı ile bazı il Emniyet müdürlükleri,TSK,Milli Savunma Bakanlığı gibi ulusal kurumlar da yer almakta.
Pardus son zamanlarda kullanıcılarla etkileşimli bir halde çalışmak için pardus formu ve portalın yanısıra developerlara da bir platform hizmeti sunmaktadır.
Kim bilir belki bir gün biz de bilgisayarlarımızda Pardüs kullanılırız.Bunu bize pardüsün ilerleyişi gösterecek..

Leave a Reply