NFC teknolojisi

NFC,  yakın mesafede hızlı veri aktarımı için tasarlanmış kablosuz iletişim standartlarıdır. NFC yazılım değil, veri aktarımına dair standartlardı.  Radyo Frekanslı Tanıma (RFID) ve Dokunmasız Kart (Contactless Card) teknolojisine dayalı mobil cihazlarla çalışan kablosuz, hızlı ve güvenli yeni nesil veri paylaşım teknolojisidir. NFC teknolojisi veri paylaşını iki taraflı NFC cihazları arasında gerçekleştirebilir. NFC veri aktarımı çok kısa mesafede (max 20 cm civarı) sağlanabilir.  Mesafenin bu kadar kısa olması güvenliğin ön planda tutulmasından dolayıdır.

NFC Standartları 2002 yılında Sony ve Philips ortaklığıyla geliştirilmiş 2003’te ISO/IEC(International Organization for Standardization/International Electrotechnical Commission) tarafından standart olarak kabul edilmiştir.  2004 yılında Nokia, Sony ve NXP ortaklığıyla NFC teknolojinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için NFC Forum kurulmuştur.

NCF Teknolojisinde veri aktarımı üç farklı şekilde yapılabilir. Kısaca değinirsek ; ilki peer to peer  denilen iki cihaz arasında aktfi şekilde veri aktarımı yapılmasıdır. İkinci olarak aktif cihazın diğer cihaz üzerinde veriyi okumasıdır. Tek yönlü bir okumayazma vardır. Üçüncü kullanım ise NFC çipinin bir kart şeklinde kullanılmasıdır. 

NFC Kullanım Alanları

NFC teknolojisine sahip cihazlarla ödeme ve toplu taşıma ödemeleri başta olmak üzere benzeri konser biletlerini, kgs sistemlerinde, hızlıca ödeme yapılabilir. Broşürler, billboardlardaki etiketler sayesinde PDA(Personal Digital Assistant)’yı yaklaştıralarak etiketle ilgili bilgiyi telefonunuza indirebilirsiniz. Bir duraktaki zaman çizelgesindeki etikete cihaza okutarak zaman çizelgesini kısa sürede, kolayca telefonunuza indirebilrsiniz.

Parkmetrelerde giriş veya çıkışta aracınızı park ettikten sonra NFC cihazınızı terminallere yaklaştırarak ücreti kısa ve hızlı bir şekilde ödeyebilirsiniz.  Ulaşım kartınız yerine NFC uyumlu cihazınızı kullanabilir istediğiniz zaman kartınızla ilgili bakiye bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.  Seyahatlerde etiketlerden daha müzeye girmeden hangi sergiler olduğunu ve bu sergiler ve müze hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir nevi rehber görevi görebilir NFC Cihazı. İnternette dakikalarca aratmaktansa bir temas ile anında bilgi sahibi olmak çok daha iyi olsa gerek 🙂

İki cihaz arasında veri alışverişinin yanında kartvizit gibi kişisel bilgi argümanlarındaki etiketler sayesinde cihazımızı bir defa etiketli argumana yaklaştırarak bilgileri cihazımıza kaydedebiliriz. Kartvizit dolu cüzdanlara, çantalara son 🙂 

NFC Güvenlik Esasları

Ödemelerde mevcut önlemleri NFC cihazlarda karşılıyor. Tüm uygulama ve bilgiler NFC Cihaz üzerinde olduğundan kaybedildiğinde normal kart kaybı/çalınması durumunda kart çalınırken neler yapılıyorsa aynı şekilde burada da yapılmalıdır. Ayrıyeten over the air ile cep telefonunuzundan ödeme özelliğini kaldırarak telefon üzerinden ödeme yapılmasını engelleyebilirsiniz. NFC’in kısa mesafeler arası veri aktarımını gerçekleştirmesinde güvenlik ve geniş alanda yapılması muhtemel veri hırsızlığını önlemek vardır. 10 cm’lik mesafede veri aktarımına izin veren NFC daha uzak mesafelerde art niyetli veri hırsızlığının önüne geçemeyebilirdi. Kart üreticileri ve NFC Ödeme altyapısı buna karşın önlemler alsa da şu an için güvenlik sebebiyle mesafe bu kadarla sınırlandırılmıştır.

NFC – Bluetooth Karşılaştırması

Benzer yönü çok olsa da NFC’in veri aktarımını gerçekleştirirken çok az enerji harcaması bir avantajdır. Üstelik -yukarıda bahsettiğim– gibi tek yönlü veri yazma/okuma ‘da pasif taraftan enerji harcanmaz. NFC RFID Teknolojisi sayesinde aktif cihaz vasıtasıyla pasif cihaza enerji aktarılabiliyor bu nedenle pasif cihazlar ekstra güç kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Bu mesafe ve hız konusunda Bluetooth lehine bir durum olabilir (zira Bluetotoh 10 mt mesafede) fakat NFC’deki bağlanabilirlik daha hızlıdır.

Ayrıca Bluetooth da cihaz eşleşmesi gerekirken NFC’te boyle bir zorunluluk yok. Çok kısa bir sürede bağlantı ve veri aktarımı yapılıyor.

NFC Geleceği

Şu an akıllı telefonların yaklaşık %30’unun sahip olduğu NFC teknolojisinin 2015 yılına kadar akıllı telefonların yaklaşık %50’sine dahil olması beklenmektedir. Bluetooth’un aksine, NFC uyumlu bir cihaz ile pasif RFID (güç kaynağına ihtiyaç duymayan cihazlar) teknolojisinin yerleşik olduğu kredi kartı, poster, ambalaj ve fiziksel ürünler gibi geniş yelpazedeki nesneler etkileşime geçebilir. Her ne kadar güvenlik ilgili çekincelerin bu teknolojinin geleceğine dair şüphelere yol açsa da ilerleyişi sürmektedir. Türkiye’de özellikle Yapı Kredi Bankası ve Turkcell NFC teknolojisini ürünlerinde kullanan öncü firmalardır.

2 Comments on NFC teknolojisi

  1. C7
    14th October 2014 at 5:09 pm (9 years ago)

    NFC’yi Apple Pay de kurtaramazsa yayginlasmasi artik çok zor gibime geliyor.

    Reply
    • Seydi
      18th October 2014 at 6:31 pm (9 years ago)

      Şu aşamada varolan güvenlik şüphelerine çözüm bulsa bile dediğiniz gibi kurtulabilmesi için yaygınlaştırılması çok önemli.

      Reply

Leave a Reply