JIRA Teknolojisi Ve Avantajları

JIRA Java dilinde yazılmış açık kaynak bir platformdur.Web tabanlı çalışan iş, hata takip ve proje yönetim aracıdır. Bu şekilde projenin son durumunu görüp yeni stratejiler tasarlanabilir.JIRA’yı daha da detaylandırmadan önce JIRA nın da bünyesinde bulunduğu
Atlassian şirketinin iki genç kurucusundan bahsetmek istiyorum.
Üniversitede arkadaşı olan bu iki Avustralyalı genç 10 000 $ dolarlık bir bütçeyle 2002’de (kendileri de 22 yaşında) bir “garajda” kurdukları şirketleri sayesinde şimdi Avustralya’nın en genç milyonerlerleri arasında listebaşılar.Bu iki genç 10 000$ ile başladıkları işte 2012 sonu itibariyle 480 Milyon $ ciro yapan bir şirketin sahipleri.Ayrıca youtubedan toplantı videolarını izlerseniz ne kadar eğlenceli bir şekilde çalışanlarına patronluk yaptıklarına siz de şaşırabilirsiniz.

JIRA JAVA platformu üzerinde çalışır ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır.JIRA‘nın açık kaynak kod (open source) bir web uygulama olması, dünya çapında yaygınlaşmasını ve kabul görmesini kolaylaştırmıştır.

Proje takibinde kolaylık sağladığı gibi hata takip programları içerisinde de başarılı bir konuma sahiptir. JIRA‘nın en büyük özelliği hızlı proje yönetimi ve kolay iş takibinizi yapabilmenizdir. Ayrıca JIRA ’nın raporlama ve analiz yapma özelliği ise kullanıcılarına ayrı bir pratiklik katıyor.

En iyi şekilde Hata takibi:Projenin test ve hataların tespiti aşamalarında zaman ve etkileşimli çalışabilme zaman açısından büyük öneme sahiptir.JIRA workflow özelliği sayesinde hata takibinde proje çalışanlarına kolaylık sağlar.Aksi takdirde e-mail kaosuna ya da dağınık bilgilerden olusan düzinelerce kagidin olusmasina yol aciyor.

Iş akışını kolaylastirma:Talepler es zamansiz cevaplanabilir.Mümkün olduğunca talepler birbirinden bağımsız ancak koordineli şekilde çalışır ve diger kullanicilara iletilebilir.

Önceki yazılarda bahsettiğim SVN teknolojisi de iş akışını kolaylaştırmaya yönelik yararlı bir teknolojidir.
Şimdi de JIRA ’nın temel kavramlarını inceleyelim;

Issues(Talepler): Issue JIRA ’nın temel yapı taşıdır.Yapılması istenen işlemleri create issue denilerek oluşturulup istenilen takım çalışanına assign edilir.Talep oluşturulurken issue açıklamasıyla birlikte gönderileceği için çalışanların işini bırakması gerekmeyecektir.

 

 

 

Workflows(İş Akışları): İşlerini ilerleyişini takip edebilme olanağını, görsele dökmenize yarayan özelliktir.Bu özelliği jar dosyalarını uygun platformlara ekleyerek masaüstü uygulamalarınızda da kullanabilirsiniz.JIRA’da bu akışları istediğiniz gibi bir dizayn edebilme şansına da sahipsiniz.

Widgets: Kendi alanlarınızla kendi ekran tasarımlarınızı da yapmanız mümkün.Dashbroad denilen anasayfanızda hangi işlemleri görmek istiyorsanız bunları anaekranınıza yerleştirerebilirsiniz. Bu olanak sayesinde süreçte karşınıza çıkacak erkanları esnek bir şekilde oluşturabilirsiniz.

JIRA Calisma Alani

Giris yaptiginizdaki ilk ekran Dashboard’dur.Bu ekran bir nevi admin paneli şeklindedir. Üst kısımda menüler yapıcağımız işlemleri düzenlememizi sağlar.Alt kısımlarda ise düzenleyebileceğimiz ekranlar bulunmaktadır.

Talepler ile calisma:Yapılmasını istediğiniz işlemi Create Issue bolumunden oluşturup ilgili kişiye yönlendirebilirsiniz.Create Issue bolumunde issue tipi kime gönderileceği ne zamana kadar bitirilmesi gerektiği,talepin açıklaması gibi bilgiler yer alır.

Grafiksel Olarak İş Akışının Belirlenmesi(Workflow):Özel is akislari JIRA’nin önemli bir özelligidir. lerini ilerleyişini takip edebilme olanağını, görsele dökmenize yarayan özelliktir.Ücretsiz JIRA Workflow Designer eklentisi kullanılarak görsel bir şekilde işler şematize edilebilir.Bu eklenti oluşturduğunuz iş akışlarını görüntülemenizi sağlar ve yeni olusturacaklariniz icin de gecerlidir.Bu şekilde iş akışı belirlenmesi daha kolay olacaktır.

Kullanimi kolay ve hizlidir.

Leave a Reply