Veri İşlemede Lider Firma : Teradata

Teradata 1979 senesinde bileşen olarak  NCR ile kurulmuş; 2007 senesinde de NCR’dan ayrılarak tek başına çalışmaya devam etmiştir.  Analitik veri uygulama, platform ve ilişkili servisler sunan Teradata, farklı kaynaklardan dataları hızlı bir şekilde biraraya getirebilir. Veri depolama ve yöneten Veri ambarı sistemidir. Veri ambarı “shared nothing ” mimarisiyle çalışır. Bu mimaride her server kendi hafıza ve işlemci gücüne sahiptir.  Veriler veri ambarı  denen  bir ortama atılır ve veri oradan çağrılıp analiz edilebilir. Farklı türde raporlar sunabilme hizmeti veren Teradata bu raporlar sayesinde iş analizinin kolaylaşmasına katkı sağlar. CRM departmanları bu verilerle kullanıcıyı daha kolay analiz edip ihtiyaçlara göre proje üretebilir.

Farklı kaynaklardaki farklı veri tiplerini tek bir yerde tek formatta tutabilir. Bu da data analizinde kolaylık sağlar.  Teradata kullanılacak dataları paralel bir şekilde işler. Bu costu azalttığı gibi işlemeyi ve etkiyi arttırır.

Teradata’ya Neden Bu Kadar  Önemli ?

Müşteri ve satış kanalları artan şirketlerin için bunlar DB tutulacak verinin artmasıyla eşdeğerdir.  Her geçen gün artan ve çeşitlenen dataların hızlı işlenmesi ve formatlanması raporlama, CRM ve datanın kontrolü açısından daha kolay olacaktır. Aksi takdirde daha fazla depolama alanı gerekecek ve data store problem olacaktır. Yeni iş uygulamaları ve veri kaynakları oluşturulamaz. Ve bu olumsuzluklar maddi bir kayba sebep olacaktır.

Bunların önüne geçmede etkili olan Teradata bu sebeple finans, telekomünikasyon, yazılım vb… bir çok büyük şirketin tercihi ve kendi alanında lider konumundadır. . Teradata Intelligent Memory, en çok kullanılan verileri belleğe alıp güncelliyor ve burada yönetiyor. Bu işlemleri kendi içerisinde yapan Teradata, burada kullanıcıya iş yüklemez. Teradata Intelligent Memory, uygulamalarda, SQL sorgularında veya verilerin depolanma şeklinde değişiklik yapılmasını gerektirmiyor. Teradata müşterilerine, in-memory verileri üzerinde veri analitiğinin kazançlarını sunuyor. In-memory’deki verilere erişim, disk I/O tıkanıklıklarını ve sorgu gecikmelerini ortadan kaldırırken, sabit disklere erişimden üç kat daha hızlı olan in-memory verilerine erişim sayesinde sistem hızı da artıyor.

Teradata Intelligent Memory, veri yönetimini garantilemek için, verileri otomatik olarak izleyen ve sıralayan sofistike algoritmalar kullanıyor. Bu algoritmalar sayesinde veriler, bellek alanındaki veri miktarını maksimuma çıkararak verileri sıkıştırılabiliyor. Teradata Intelligent Memory, yeni genişletilmiş bellek alanına sadece kendileri açısından en önemli verileri yerleştiriyor. Şirketler ve kurumlar bu sayede, yatırımlarında daha iyi finansal dönüşler de sağlayan sorgularının büyük çoğunluğunu gerçekleştirmek için sistem belleğindeki en geçerli verilere hızla erişerek kazançlı çıkıyorlar.

Teradata veri ambarı, veri tabanı ve bunların yanında analitik raporlamanın yapımını sağlayacak toolları da satıyor. Bu alanda aldığı ödüller de liderliğini kanıtlamış oluyor. 

 

Big Data kavramına da bir sonraki yazıda değineceğim. 

Kaynak : http://www.teradata.com.tr/?LangType=1055&LangSelect=true

 

Leave a Reply