Sosyal Medya’nın Popülerliği

Önceki yazımda ilkel toplumlardan başlayarak günümüze kadar süren süreçte iletişimin nasıl sağlandığı ve sosyal medyanın doğuş serüveninden kısaca bahsetmiştim. Bu yazıda özellikle facebook’la başlayıp, youtube ve twitterla çeşitlenip,instagram, foursquare ve vine gibi sosyal medya ortamlarının neden bu kadar populeştiğine kendimce sebepler arayacağım. En populer sosyal medya olan Facebook’tan başlayacak olursak Harvard üniversitesinde doğup üniversitenin öğrencileri arasında bir anda popüler olmaya başlar. Kulaktan kulağa ulaşıp diğer üniversitelere de yayılan Facebook’a serverlar dayanmaz artık 🙂   Sonrasında dünyaya yayılan sosyal medya yazı,resim, video, mesaj ve sohbet imkanlarıyla küçük -sanal – bir hayat sunuyordu insanlara. Bu imkanlar bir çok insanda olmayan şeylerdi ve sosyal medya ile insanlar aniden birçok olanak yakaladı. Bulunan ilkokul arkadaşları, paylaşılan fotoğraflar, gündemle ilgili mesajlar ve daha fazlası 🙂  Sonrasında bu imkanlara inat yapıyormuşcasına sadece 140 karakterle bizi sınırlandıran twitter girdi hayatımıza. Derken iş hayatımız için linkedin, yerbildirimleri için foursquare , fotoğraf paylaşımları için instagram telefonlarımızdaki yerini almaya başlamıştı.

Bu yazıda asıl değinmek istediğim konu insanların sosyal medyayı neden bu kadar sevmiş olduğu ve sosyal medyayı bu kadar benimsediği. Özellikle 2010 ve sonrasında sosyal medya hayatımızda haddinden fazla bir yer kaplamaya başladı. Neredeyse facebook hesabı olmayan kimsenini kalmadığı günümüzde doğmamış cocuğuna ya da evcil hayvanına hesap açanlar bile var. Doğmamış çocuğun gelişim evreleri bu hesaplarda paylaşılıyor. Ve teyze hala’lar burada canım’lı cicimli yorumlarıyla eşlik ediyor 🙂

Konumuzdan çok sapmadan asıl mevzumuza donelim: Neden ve nasıl sosyal medya bu kadar çabuk ve hızla hayatımıza nufuz edebildi. Sosyal medya insanları biraraya getiren bir  -asosyal- sosyal ortam. Burada sosyal medya mı iletişimsizliği arttırdı yoksa iletişimsizlik sosyal medyaya ilgiyi mi arttırdı sorusu ile kısır bir döngüye girebilriiz. Gittiğiniz yerlerde dikkat ederseniz beraber oturan insanlar sık sık telefonlarıyla uğraşıyor. Bu sadece gençler arasında olan birşey değil. Çocuklarının fotoğraflarına yorum yapan aile bireylerine rastlayabiliyoruz. Ayy canım oğlum, halasının bitanesi, okulun bitti mi tarzı ailevi sohbetlerin yorumlar aracılığıyla yapıldığı bir hayata dondu sosyal medya.

Sosyal medyanın populerleşmesinde sunduğu kolay iletişim, arkadaşlık ortamı sonrassında geliştirilen oyun imkanı (ki yemek yediğimiz yerdeki beyamcayı ne zaman görsem faceten oyun oynuyor : ) ) , egoyu tatmin etme(bu twitter ve vineda daha etken.). Bunların dışında da etkenler vardır tabii ki de ama en büyük etkenler bunlar diye düşünüyorum.

1-)İletişim : 20 sene öncesine kadar evlerinde ev telefonu olduğu için kendisini şanslı sayan bir toplumken şu an çocuk yaştaki bir çok insanın ceplerinde son dereceyle donatılmış ‘akıllı’ cep telefonları var. Artık ne mektuplar var, yolu gözlenen postacılar.. Her şey bir telefon kadar yakın ! Sosyal medya ise iletişimde bir zirve. Mesafe kavramını soyutlaştıran bir ortam. Bulunduğunuz ortam değil internet erişiminizin ölçüsü etkiliyor yakınlığınızı !

2) Arkadaş : Sosyal medya ile birlikte yeni bir arkadaşlık ortamı oluştu. Nasıl arkadaşlıklarımızım olduğu sorusu yerine faceteki arkadaş sayımız, twitterdaki takipçi sayısı ve arkadaşlarımızın beğeni sayıları önemsemeye başlandı. Bir yerde buluşulup edilen sohbetlerin yerini facebook üzerinde kurulan toplu mesajlar almaya başladı. Mc Donald’s ta çalışırken yemek yemeye gelen 4 arkadaşa ilişmişti gözlerim. Karşılıklı ikili koltuklarda oturan arkadaşlar yemek boyunca birbirleriyle konuşmadan yemekler yiyip sonrada pahalı arabalarıyla ayrıldılar.

3-) Oyun : 90’lı yaşlarda çocukluğunu yaşamış birisine çocukluk oyunlarını sorduğunuzda bir anda size bir kaç oyun ismi, biraz da konuşkansa onlarca oyun anısı anlatabilir. Oyunun içinde veya dışında bir şekilde dahil olmuştur sokaklarda oynanan oyunlara. Gecelerin ayrı gündüzlerin ayrı oyunları vardı mesela.  Tenefüs aralarında dama,beş taş, dokuz taş oynayıp öğleden sonra iki taşla oluşturduğumuz kalelerle kurduğumuz sahalarda oynanan maçlar. Akşam yemekleri oyun arası verilen birer dinlenme arası görüyordu oyundan oyuna koşan çocuklar için. Annemin geç gelme eve dikkat et sesleri fısıldanıyor kulağıma şu an bile.. Akşamları Saklambaç kürtçesiyle çav qurç  ve türevleri oyunlar oynanırdı.  Bu oyunlara bakkal amcaların katkılarıyla mevsimlik oyunlar eklenirdi .  Yazın bilye(misket) oynanırdı , kimi zaman kintik(türkçe karşılığını bulamadım ama çelik çomak gibi bişey 🙂 ) pokemon, diğimon ve futbolcu kartları ise senelik oyunlardı.

4-) Önemli hissetme : İnsanlar sosyal medyada like sayısı, rt ler ve revinelar ile insanlarla etkileşimlerini görebiliyor. Ve bu etkiler nispetinde kendisini insanlar üzerinde etki sahibi görebiliyor.

Leave a Reply